Jaktryggsäck bäst i test – Bäst stolryggsäck 2022

jaktryggsäck Bäst i test

En bra jaktryggsäck är ett värdefullt tillbehör för dig som ofta är ute och jagar. I den kan du förvara allt ifrån kikare, kniv, ficklampa och första hjälpen-kit till matsäck och kaffe när du är ute i skogen.

Det finns även jaktryggsäckar med stol och ryggstöd samt med ett praktiskt vapenfodral som kan underlätta ytterligare under jakten.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur du väljer en bra jaktväska. Vi tipsar också om fyra bra jaktryggsäckar i olika kategorier för att hjälpa dig att hitta en passande modell.

Detta inlägg innehåller partnerlänkar

Varför ska man ha en jaktryggsäck?

Som jägare behöver du ofta ha med dig en hel del utrustning när du ska ut i skogen. Och med en bra jaktryggsäck kan du enkelt bära med dig dina viktigaste prylar. Du kan dessutom organisera dem för att göra dem extra lättåtkomliga. I jaktryggsäcken kan du förvara det mesta du behöver under ditt pass, så som kikare, avståndsmätare, extrakläder, jaktkniv, mat och kaffe. Dessa ryggsäckar brukar även ha många mindre fack där du kan förvara småsaker som nycklar, mobil och kompass.

Det finns dessutom jaktväskor med tillhörande stolar som tillåter dig att vila benen vid behov. Du kan också hitta modeller med inbyggt vapenfodral, vilket gör det enklare att bära med dig ditt vapen längre sträckor.

Att tänka på när du väljer jaktväska

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du väljer jaktryggsäck. Här är några enkla punkter att utgå efter.

 • Volym. Om du ska sitta still långa perioder på ett pass kan det vara bra med en större ryggsäck så att du får plats med extrakläder, varm dryck och annat. Är du däremot en hundförare som behöver röra dig snabbt och smidigt kan en mindre variant räcka gott och väl.
 • Styrka. Bär du ofta med dig mycket utrustning är det förstås viktigt att du väljer en stark väskmodell som klarar tung last. Välj även helst en ryggsäck med höftbälte och bröstrem för att avlasta ryggen.
 • Passform. De flesta jaktryggsäckar har goda anpassningsmöjligheter så att de ska sitta så bra och bekvämt som möjligt. Ta dock en extra titt på hur du kan justera väskan för bästa komfort och passform.
 • Ljudnivån. När du befinner dig i skogen är det förstås viktigt att ryggsäcken är tyst så att du inte råkar skrämma iväg dina byten. Materialet bör inte låta för mycket om det till exempel dras emot buskar. Även dragkedjan bör vara extra tyst.
 • Vattentålighet. Det är förstås viktigt att ryggsäcken är vattentät så att du inte behöver oroa dig för din utrustning om himlen öppnar sig på passet. De flesta jaktryggsäckar kommer dock med regnskydd som du kan fälla upp om det börjar regna.
 • Pris. Slutligen finns jaktryggsäckar i många olika prisklasser, från ett par hundringar upp till flera tusen kronor. Hur mycket anser du är värt att spendera på en bra jaktryggsäck?

Bästa jaktryggsäcken 2022 – Topp 4 ryggsäckar

För att göra det lite enklare för dig att hitta den bästa värmevästen baserat på just dina behov har vi valt ut tre modeller som alla fått extra höga betyg av användarna. Nedan hittar du vår recension av respektive väst där vi gå igenom dess fördelar och egenskaper.

1. Fauna Älgen Evo – Bäst i test

Bäst jaktryggsäck

Fauna Älgen Evo är en praktisk och prisvärd jaktryggsäck med stol. Med en volym på 35 liter får du plats med det mesta, vilket gör att den här jaktväskan passar lika bra för längre och kortare turer i skogen.

Tack vare den inbyggda stolen med isolerad sittdyna kan du enkelt slå dig ner och vila benen vid behov. Stolen ger dessutom ryggsäcken en ram, vilket ger dig ett extra bra ryggstöd. Du har även ett avtagbart höftbälte och en bröstrem som avlastar både rygg och axlar. Naturligtvis kan du justera alla remmar efter behov.

I övrigt är Älgen Evo utrustad med flera praktiska fickor och fack i mesh, perfekt för dig som vill organisera din utrustning. Du har också hällor för fiskespön och i topplocket finns ett integrerat regnskydd.

Användarna själva är nöjda med ryggsäcken och menar att den både är bekväm att bära och tyst. Kort sagt finns det goda anledningar att vi valt ut just den här stolsryggsäcken till bäst i test – den ger dig helt enkelt mycket kvalitet för pengarna.

Fauna Älgen Evo
 • Ergonomisk design

 • Inbyggd stol med isolerad dyna

 • Många fickor och fack

 • Höftbälte och bröstrem

 • Integrerat regnskydd

Gå till produkt
Typ av ryggsäck: Med stol
Volym: 35 liter
Vikt: 2 kg
Sitthöjd 45 cm
Prisklass Medelhög
Gå till produkt

2. Fauna Fh 450 – Bästa premiumvalet

Bästa premiumvalet

Fauna Fh 45 Om du är ute efter en lite större jaktryggsäck och har råd att betala lite mer kan Fauna FH 45 vara ett bra val. Här får du en jaktväska av hög kvalitet med ett avtagbart gevärshölster. Bärsystemet är både stabilt och säkert och passar de flesta vapentyper.

Med en volym på 45 liter är Fauna Fh 45 den största jaktväskan i vår sammanställning. Detta gör den perfekt för dig som behöver bära med mycket utrustning på jaktturen. Och tack vare det kraftiga höftbältet kan du fördela vikten på höften istället för enbart på ryggen.

Höftbältet har två praktiska småfickor och ett hundfäste. Ryggsäcken har även en justerbar bröstrem som tillåter dig att anpassa passformen efter just din kroppstyp. Här finns också ett regnskydd, viltnät, en vattentät innerficka, flera fästpunkter och elastiska sidofickor.

En annan fördel med Fauna Fh 45 är det tysta materialet som ser till att du inte skrämmer bort dina byten. Har du högre krav på volym och en lite större budget är detta helt klart en jaktryggsäck för dig.

Bästa premiumvalet
 • Stor volym – rymmer 45 liter

 • Många fickor och fästpunkter

 • Kommer med avtagbart vapenhölster

 • Tyst material

Gå till produkt
Typ av ryggsäck: Saknar stol
Volym: 45 liter
Vikt: 2,4 kg
Sitthöjd: Saknar stol
Prisklass: Hög
Gå till produkt

3. Swedteam Backbone – Bästa hölsterryggsäck

billig värmeväst

Swedteam Backbone är jaktväskan för dig som vill ha en prisvärd och pålitlig hölsterryggsäck. Med en volym på 46 liter liknar den här modellen Fauna Fh 45, men blir din till ett betydligt lägre pris.
Backbone är en kvalitativ kamouflageryggsäck tillverkad av MollTec™ eller Desolve Veil, två material som är vattentäta och som är framtagna för tuffare väderförhållanden.

Den specialdesignade vapenfickan med en volym på 9 liter passar de flesta vapen. Här finns även en rad nätfickor som gör det enkelt att hålla koll på mindre utrustning. Även den här modellen har ett justerbart höftbälte och en bröstrem för optimal passform och komfort.

För dig som vill ha en stark och pålitlig jaktryggsäck med vapenfodral, men som inte riktigt har råd med Fauna Fh 45 kan Backbone vara ett bra val

billig värmeväst
 • Stor – rymmer 46 liter

 • Specialdesignad vapenficka (9 liter)

 • Justerbara remmar

 • Billigare än Fauna Fh 45

 • Många praktiska nätfickor

Gå till produkt
Typ av ryggsäck: Saknar stol
Volym: 46 liter
Vikt: 2,5 kg
Prisklass: Mellanhög
Gå till produkt

4. Härkila Reisa – Bäst för hundförare

Bäst för hundförare

Härkila Reisa är en jaktryggsäck för hundförare. Härkila Reisa är en lätt, smidig och ljudlös ryggsäck som bara väger 1,2 kg, trots att den rymmer upp till 36 liter.

Reisa är tillverkad av en blandning mellan ull och polyester och har en DWR-behandlad utsida. Den har dessutom ett vattentätt foder så att du inte behöver oroa dig om det skulle börja regna. För säkerhets skull kommer ryggsäcken dock även med ett regnskydd.

Den låga vikten och genomtänkta designen gör att Härkila Reisa passar utmärkt för hög aktivitet. Här finns till och med ett ventilationsnät på ryggen som ger en extra god andningsförmåga – perfekt för varmare dagar.

Ryggsäcken har även sex olika ytterfack, axelremmar och ett vadderat höftbälte för bästa möjliga komfort. Vill du som hundförare ha en jaktväska som är enkel att röra sig med är Härkila Reisa ett utmärkt val. Självklart kan även du som inte är hundförare få nytta av den.

Bäst för hundförare
 • Lätt och smidig – väger bara 1,2 kg

 • Vattentät

 • God andningsförmåga

 • Vadderat höftbälte

 • Rymmer 36 liter

Gå till produkt
Typ av ryggsäck: Saknar stol
Volym: 36 liter
Vikt: 1,2 kg
Prisklass: Mellan
Gå till produkt

Sammanfattning

Med en bra jaktryggsäck blir livet som jägare lite enklare. I ryggsäcken kan du förvara allt du behöver på jaktturen, från kikare till matsäck. När du väljer jaktväska är det viktigt att du funderar över hur du ska använda den, men också saker som vikt, volym och antal fickor. I vår sammanställning ovan har vi valt ut fyra jaktryggsäckar som fått lite bättre betyg än andra, både vad gäller funktion och kvalitet. Jämför deras egenskaper för att hitta en modell om passar just dig och dina jägarbehov. Om du utöver jakt även ägnar dig åt fiske så vill vi även även tipsa om följande artikel som hjälper dig hitta bäst fiskeväska.